Apă, aer și lumină

Apă, aer și lumină

Nu vom avea plante sănătoase în grădină dacă nu vom asigura trei elemente importante: apa, aerul Rezervor-de-apași lumina. Plantele se dezvoltă sănătos dacă li se asigură o cantitate de apă echilibrată, trebuie știut că atât lipsa cât și excesul apei sunt dăunătoare dezvoltării plantelor. Terenul din grădină trebuie studiat și dacă sunt stagnări de apă se fac mici canale pentru drenajul apei în exces.

Terenurile cu expoziție la sud, dacă au și o ușoară înclinație pot crea probleme din cauza lipsei apei, mai ales pe perioadele călduroase de vară. Nu este un motiv de îngrijorare, fertilizarea cu gunoi de grajd ajută la păstrarea apei la nivelul solului și mai ales pe aceste terenuri este aproape obligatorie mulcirea care menține umiditatea din sol. Pentru a economisi și în același timp pentru a proteja natura în apropierea casei se poate îngropa un rezervor de apă care să acumuleze apa din precipitații, asigurând în acest fel o rezervă de apă pentru perioada secetoasă.

Acest rezervor poate fi prevăzut cu o pompă care să alimenteze instalația de irigat din grădină. Poate că fiind la început cu grădinăritul vă veți întreba ce rol poate să aibă lumina în dezvoltarea plantelor; e adevărat că la umbra unui copac nu crește aproape nimic? Eu cred că da. Lumina și razele solare sunt foarte importante în dezvoltarea plantelor, fotosinteza are loc doar în prezența luminii, razele soarelui ucid mare parte din bacteriile și ciupercile dăunătoare, dar ca să fiu scurt cea mai bună expunere a grădinii de legume este sudică, sud-estică, sau sud-vestică.

duminică, 13 octombrie 2013 23:01 - Cornel Ghervas ★ ★ ★ ★ ★