Densitatea de putere a campului electromagnetic este un pericol pentru sanatate!


CUM SE MASOARA SI CE SEMNIFICA VALORILE MASURATE ?

Marimile caracteristice ale unui camp electromagnetic sunt :

 • potentialul campului electric, masurat in V/m
 • intensitatea campului de inductie magnetica, masurat in A/m
 • densitatea de putere a campului electromagnetic, masurat in W/m2

Masurarea se face cu ajutorul aparatelor cu element sensibil care pot determina si afisa marimea campului electric. Aparatul face conversia automata intre cele 3 valori, dupa cum este necesar in functie de situatie.

CARACTERISTICILE APARATELOR DE MASURA

Tipul aparatului de masura: TES 593
Domeniul de masura: 10 MHz – 8.0 GHz
Caracteristici directionale Izotropic, tridimensional
Metoda de masura: Digital, triaxial
Eroarea absoluta ± 1.0 dB (la 1 V/m si 50 MHz)
Frecventa raspunsului ± 1.0dB (50MHz … 1.9 GHz) , ±2.4dB(1.9GHz … 35GHz)
Deviatie izotropica ±1.0dB f>50 MHz
Conditii de masura: semnale sinusoidale, aparatul situat la distanta fata de surse, elementul sensibil orientat catre surse, temperatura ambientala 23 ± 3°C, umiditate relativa 25% … 75%
Rezolutie : 0.1mV/m, 0.1 µA/m, 0.1 µW/m2, 0.001 µW/cm2

Rezultatele masuratorilor se obţin prin determinarea valorii maxime a puterii radiatiei electro-magnetice pe o perioada de 3…6 minute pentru fiecare masurare, in zonele de interes pentru beneficiar.

 

INTERPRETAREA REZULTATELOR

Conform recomandărilor Consiliului Europei din 12 iulie 1999, valoarea limită a câmpului electric pentru expunerea la frecvenţele înalte este de 41 V/m pentru frecvenţa de 1.800 MHz şi de 58 V/m pentru frecvenţa de 900 MHz. Această normă se bazează pe efectul termic.
Pentru a asigura compatibilitatea electromagnetică (riscul de perturbare a funcţionării aparatelor electrice şi electronice din vecinătate) normele europene limiteaza câmpul electric la 3V/m.
Oamenii de ştiinţă independenţi indică limita de expunere ca fiind 0,6 V/m. Ţinând însă cont de incertitudine şi de persoanele sensibile şi hipersensibile este de preferat ca maximul să nu depăşească 0,2 V/m, adică 100 µW/m2. De altfel aceasta este limita recomandată în raportul BIOINITIATIVE.

În continuare sunt arătate valorile indicative din baubiologie, care sunt niste valori de precaţie. Ele se raportează la zonele de repaus şi de somn, la perioada de regenerare, deosebit de sensibilă pentru om şi la riscurile aferente unei şederi indelungate. Sunt bazate pe stadiul actual al cunoştinţelor şi practicii.

 

Marime Unitati Nesemnificativ Slab semnificativ Foarte semnificativ Extrem de semnificativ
Densitate de putere (micro Watt / mp) µW/m2 <0,1 0,1 – 10 10 – 1.000 >1.000
Intensitate de câmp electric (Volt / m) V/m <0,006 0,006 – 0,061 0,061 – 0,61 >0,61

 

Valorile :

Nesemnificative prezintă maximum de precauţie. Ele corespund criteriilor mediului natural sau limitei minime de impact al civilizaţiei, pe care o întâlnim frecvent şi aproape inevitabil.
Slab semnificative înseamnă : aplicaţi soluţii de ameliorare de fiecare dată cănd este posibil din precauţie şi din grijă particulară pentru persoanele sensibile sau bolnave.
Foarte semnificative nu mai sunt acceptabile din punctul de vedere baubiologie. Este necesar să se ia măsuri. Realizarea protecţie nu trebuie întârziată. În afară de numeroase exemple studiile ştiinţifice indică efecte biologice şi probleme sanitare.
Extrem de semnificative necesită protecţie coerentă şi urgentă. În acest caz valorile indicative şi recomandările internaţionale pentru interior sunt în mare parte atinse sau depăşite.

unde electromagneticelea

CAMPUL ELECTROMAGNETIC SI SANATATEA

La fiinţele vii electricitatea stă la baza activităţii funcţiilor vitale. Electrocardiograma (EKG) şi electroencefalograma (EEG) reprezintă activităţile electrice ale inimii şi creierului.
Muşchii şi orice organ al unei fiinţe vii sunt controlate prin semnale electrice. Câmpurile electrice şi curentul electric sunt la baza a foarte numeroase procese fiziologice.
Anumite ambianţe electromagnetice, în funcţie de intensitatea, frecvenţa şi durata lor de expunere ar putea perturba funcţionarea organismelor vii.


STUDII :

Au fost publicate sute de studii ştiinţifice privind riscurile biologice ale câmpului electromagnetic (CEM). Interpretarea lor de către oamenii de ştiinţă şi experţi este adesea contradictorie. Mass-media, mai ales în unele ţări din Europa, publică frecvent informaţii uneori alarmante, alteori liniştitoare asupra acestui subiect.
Pentru a decoda informaţiile provenite din diferite surse trebuie să luăm in considerare influenţa foarte puternică a grupurilor de interese. Presiunea financiară se exercită la toate nivelele.

S-a întâmplat ca membrii ai echipelor de cercetare să fie înlăturaţi pentru că au ajuns la concluzii care nu erau conforme cu ceea ce asteptau angajatorii lor. Este evident că miza mare economică şi financiară incită la ascunderea riscurilor. Acesta este motivul de divergenţă dintre concluziile studiilor şi analizele prezentate publicului.

În consecinţă nu putem avea încredere decât în studiile independente. Vom prezenta cateva dintre ele:

1. Efectele radiaţiei electromagnetice de frecvenţă joasă (50/60 Hz):

 

Studiul lui FLEYCHTING şi ALHBOM de la Institutul Karolinske din Stockholm a fost efectuat asupra unei populaţii de 436.000 de personae a căror locuinţă se găsea la mai putin de 300 m de o linie de înaltă tensiune, între anii 1960 şi 1985. Acest studiu pune în evidenţă creşterea proporţională a riscului de leucemie la copiii care au mai puţin de 15 ani, în funcţie de intensitatea câmpului magnetic la care sunt supuşi :

 • Pentru o expunere medie superioară valorii de 1 mG, riscul relativ este de 2 ori mai mare.
 • Pentru o expunere medie superioară valorii de 2 mG, riscul relativ este de 2,7 ori mai mare.
 • Pentru o expunere medie superioară valorii de 3 mG, riscul relativ este de 3,8 ori mai mare.

Un grup de 20 de oameni de ştiinţă indpendenţi a publicat în 2007 raportul BIOINITIATIVE, in care au fost analizate cca. 2.000 de studii privind efectele radiatiei electromagnetice asupra sănătăţii. Până în ziua de azi este analiza cea mai completă pe acest subiect.

2. Efectele radiaţiei electromagnetice de frecvenţă înaltă :

13 ţări au participat la studiul INTERPHONE privind relaţia între utilizarea telefonului portabil şi riscurile de a dobândi anumite tipuri de tumori ale creierului. Aceste studii arată că dupa 10 ani de utilizare a telefonului mobil se măreşte riscul de tumoare a creierului, în special a gliomului şi neurinomului acustic.

Studiul profesorului suedez Lennart HARDELL arată că la utilizatorii cei mai tineri riscul poate fi chiar şi de 5 ori mai mare. Pentru acest tip de risc 10 ani este o perioada scurtă. Putem anticipa o creştere foarte mare a acestui risc după 20 sau 30 de ani de utilizare, mai ales la persoanele care încep să utilizeze telefonul mobil la vârstă foarte fragedă.

Conform studiului REFLEX finanţat de Uniunea Europeană, câmpurile electromagnetice generate de telefoanele mobile provoacă modificarea ADN (ruptures des brins d’ADN), ceea ce măreşte riscurile de mutaţie genetică.

După Profesorul Franz Adlkofer, coordinator general al acestui studio, câmpul electromagnetic produs de telefoanele UMTS (Universal Mobile Telecommunications System is a third generation mobile cellular technology for networks based on the GSM standard = 3G ) ar fi de 10 ori mai dăunător decât cel emis de GSM.

3. Efectele câmpului electromagnetic asupra sănătăţii :

 • Dureri de cap
 • Stres
 • Tulburarea somnului
 • Oboseală
 • Nervozitate şi iritabilitate
 • Slăbirea imunităţii
 • Tulburări neuroendocrinoimunitare
 • Tulburări de concentrare şi de memorie
 • Creşterea riscului de cancer
 • Mărirea riscului de pierdere de sarcină

Anumite persoane sunt foarte perturbate de câmpurile electrice şi magnetice (CEM), chiar şi foarte slabe. În acest caz este vorba de electrosensibilitate, electrohipersensibilitate, alergie la CEM sau sindrom de intoleranţă la CEM. Electrohipersensibilitatea (EHS) este o hipersensibilitate fiziologică şi este caracterizată prin simptome a căror apariţie este direct legată de expunerea la cămpul electromagnetic. Această sensibilitate se poate manifesta pentru anumite frecvenţe ale CEM sau pentru toate frecvenţele.

Ea se poate manifesta printr-o mare varietate de simptome : dureri de cap, ameţeli, stare de vomă, senzaţie de căldură, arsuri, furnicături, înroşire a pielii, stare de slabiciune, oboseală, tensiuni musculare, dureri ale articulaţiilor, ţiuitul urechilor, anomalii ale ritmului cardiac, probleme de echilibru, depresii, dificultăţi de concentrare, tulburări ale somnului.

 

joi, 4 august 2016 19:55 - Radu Glisă ★ ★ ★ ★ ★