Focar de hepatita in doua scoli din Vorniceni!

sursa: botosaneanul.ro

Zeci de persoane din comuna Vorniceni au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au fost diagnosticate cu hepatită A.

Reprezentanţii DSP au precizat că primele îmbolnăviri au fost semnalate la începutul lunii iulie şi că majoritatea bolnavilor au fost copii.

„Au fost în total 36 de cazuri, 12 dintre acestea fiind semnalate la adulţi, iar 24 la copii”, a declarat Ecaterina Chihaia, epidemiolog şef în cadrul DSP.

Oficialul a menţionat că pentru diminuarea numărului de îmbolnăviri s-au luat o serie de măsuri profilactice, printre care vaccinarea a 10 copii şi informarea familiilor cu privire la măsurile de igienă pe care trebuie să le ia. „S-au făcut ore de educaţie de sănătate şi în unităţile şcolare, unde s-au distribuit şi materiale dezinfectante”, a mai spus Ecaterina Chihaia.

De altfel, numărul cazurilor de hepatită A a explodat anul trecut în judeţ. Potrivit statisticilor, creşterea semnalată de la un semestru la altul a fost de 2.000%.

Totul din cauza condiţiilor mizere de trai şi a lipsei unui program naţional de vaccinare împotriva acestei afecţiuni.

Dacă în 2015, în primele trei trimestre, compartimentul de epidemiologie din cadrul DSP a raportat 14 cazuri de hepatită A în întreg judeţul Botoşani, în acelaşi interval din 2016 numărul îmbolnăvirilor a fost de 12 ori mai mare, ajungându-se la 169 de cazuri.

Cea mai mare diferenţă de bolnavi, respectiv 65, a fost în trimestrul I, iar creşterea cea mai discrepantă a fost în al doilea trimestru, când au fost luaţi în evidenţă 41 de bolnavi, de 20 ori mai mulţi decât în aceeaşi perioadă din 2015, când au fost doar două cazuri. sursa:monitorulbt.ro

********************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Focar de hepatita in doua scoli din Vorniceni! Institutia de invatamant se confrunta cu aceasta problema veche, dar ascunsa.

Mai multi elevi diagnosticati cu aceasta boala au fost descoperiti de catre conducerea scolii, parintii sunt ingrijorati si se uita cum totul este tinut sub pres” cazurile apar dispar si parca nu se mai termina.
Unii parinti indica cauza focarului si negrijenta autoritatilor locale, ei spun ca motivul focarului este si acel obicei al cetatenilor de a aduce in comuna, de la abatoare, organe de animale (mate) pentru a hrani cainii. Acest obicei este de mai bine de 10ani, doctorita veterinara nu se sesizeaza, dumneaei se ocupa de politica, in loc sa sesizeze DSV-ul si primaria etc.
Un alt motiv este indentificat ca fiind tot un risc si fostul cabinet medical din curtea scolii, care a functionat cu aprobarea conducerii scolii si primariei timp de 11ani. In timp ce parintii sunt tot mai ingrijorati, primarul a inceput sa ia masuri, a dat lupoaica din fata primariei cu DeTeTeu.

duminică, 5 februarie 2017 12:40 - Radu Glisă ★ ★ ★ ★ ★