Mesteri populari la Dorohoi

1174938_379651515491564_1973064026_nMesteri populari la Dorohoi
Timp de 3 zile, centrul vechi al Municipiului Dorohoi a vibrat la valorile traditiilor mestesugaresti. În perioada 9-11 august, mii de dorohoieni au gustat farâme de traditie, au admirat costume populare autentice purtate de creatorii populari, au vazut la lucru mesteri parca veniti din alta lume, au cumparat obiecte nascute din mâinile si sufletele mesterilor populari, obiecte faurite din lemn, lut, piele, nuiele, oua, cânepa, bumbac, pânza de casa, pietre semipretioase s.a.

De asemenea, mii de dorohoieni au gustat cozonaci ardelenesti si s-au delectat cu turta dulce, cea din urma spre marea bucurie a micilor locuitori din cochetul oras moldav!
Probabil pentru multa vreme va ramâne în amintirea localnicilor troita aducatoare de protectie divina a Parintelui Vasile Ionita de la Dumbraveni-Suceava, scrânciobul desprins parca din povestile noastre al lui nea Vasile Neamtu din Nemtisor, comuna Vânatori-Neamt, stativele matusii Aurica Racu din Ibanesti, o adevarata enciclopedie vie a traditiilor noastre, fetele de masa si toate celelalte produse textile ale familiei Nicora din Bistrita, costumele populare si stergarele lucrate în buna traditie româneasca aduse de femei harnice din judetul Botosani (Mihai Viteazul-Ungureni, Avrameni si Ibanesti), icoanele tânarului Sorin Pasaniuc din Hlincea, Ciurea-Iasi sau cele ale familiei Acasandrei din Iasi, caciulile Badiei Costica de la Joldesti-Vorona sau cele ale lui Vasilica Dudanu din Suseni, comuna Grumazesti-Neamt, curelele mesterilor Ioan Ilioaia din Ruginoasa-Iasi si cele ale hâtrului nea Costica curelaru din Iasi, gustul turtei dulce adusa tocmai din comuna Bascov-Arges de catre Parintele Andrei Onu, oalele de lut mesterite de catre Dumitru Pascaniuc din Marginea-Suceava sau celebra ceramica de Kuty rostuita asa de bine de Sonia si Eusebiu Iacinschi din Botosani, obiectele din lemn ale mesterului Mihai Ciuc din Iasi, care ne aduc aminte de universul casnic al gospodariilor de altadata, plantele de leac si ceaiurile aduse din Tara Crisurilor de catre vrednicul Remus Albut sau podoabele aproape aristocratice faurite de Vasile Vîlcu din Iasi si Petruta Blidirisanu din Roman-Neamt, iar enumerarea ar putea continua înca mult si bine, caci prima editie a Festivalului Traditiilor Mestesugaresti de la Dorohoi a avut de toate si pentru toti…

Cei 40 de mesteri si creatori populari veniti la Dorohoi din 10 judete ale României au remarcat înca din prima zi grija deosebita pe care le-au acordat-o administratia publica locala, în frunte cu Primarul Dorin Alexandrescu, un inimos sustinator al culturii, inclusiv al celei traditionale. Multumim din suflet si reprezentantilor Casei de Cultura a Muncipiului Dorohoi, Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” (gustul mâncarii de la cantina Seminarului nu va uitat prea curând!), dar si putinilor ziaristi pe are îi are Dorohoiul (dar care au mediatizat la superlativ Festivalul nostru!)!

Asadar, la Dorohoi cultura populara contemporana si-a câstigat înca un mediu propice pentru manifestare, iar mesterii populari au câstigat multi prieteni deosebiti, cu totii locuitori ai stravechiului târg din nordul Moldovei: Dorin Alexandrescu, Ciprian Dohotariu, Viorel Iacob, Valuta Murariu, Dan Mazurasu, Cornelius Drescanu, Marius Petrescu, Pr. Ciprian Soptica, Adrian Rusu, Constantin Haisuc, Liliana Domonco-Refec, Ion Gradinariu si multi altii. Tuturor li se cuvin sincere multumiri si recunostinta! Dumnezeu sa le dea sanatate si spor în toate celea! Îi multumim Domnului si Maicii Sale pentru tot si toate!

În numele mesterilor care au… descalecat la Dorohoi, semneaza etnograf Marcel Lutic, presedinte al Asociatiei Mesterilor Populari din Moldova, Iasi!

sâmbătă, 12 octombrie 2013 21:31 - Radu Glisă ★ ★ ★ ★ ★