Rezultatul alegerilor europarlamentare la Vorniceni

Lipsa de transparență a BEJ Botoșani și anunțarea alegeri_europarlamentare_06_02_74338000rezultatelor de la alegerile europarlamentare doar la nivel de județe,  m-a împiedicat să realizez un material despre rezultatele alegerilor europarlamentare din comuna noastră. Însă aceste rezultate la nivel de fiecare unitate administrativ-teritorială au apărut abia acum, fiind publicate pentru toată țara pe portalul de știri hotnews.ro, iar de la nivel local fiecare tentativă a mea și a colegilor mei de a obține date privitoare la alegeri s-a ales cu un răspuns negativ sau cu ignoranță din partea celor solicitați.

Astfel, din cei 3.178 de cetățeni cu drept de vot din cele 3 sate ale comunei, Vorniceni, Dealu Crucii și Davidoaia, s-au prezentat la alegerile din 25 mai un număr de 857 de cetățeni, ceea ce înseamnă 26,97%, o prezență destul de scăzută dacă e să comparăm cu media națională de 32,16% sau cu media județeană de la aceste sufragii, de 32,29%, deci vornicenenii nu au fost foarte interesați de aceste alegeri, cel mai probabil fiindcă fie nu a fost o campanie electorală destul de agresivă în comună fie cetățenii au considerat că aceste alegeri nu au o miză care să îi influențeze direct.

Din cei 857 de oameni care s-au prezentat la cele 5 secțiile de votare din Vorniceni, doar 813 au depus în urnă un buletin valid de vot, 44 de buletine fiind anulate, câștigătorul alegerilor la Vorniceni fiind Partidul Național Liberal (PNL) care a obținut 276 de voturi (33,95%), urmat de Partidul Social Democrat (PSD) prin alianța electorală USD, cu 219 voturi (26,94%) și de Partidul Democrat Liberal (PDL) cu 83 de voturi (10,21%).

Următorii, în ordine descrescătoare, au fost:

FORŢA CIVICĂ 76
PARTIDUL MIŞCAREA POPULARĂ 30
DIACONU MIRCEA 28
PARTIDUL POPORULUI – DAN DIACONESCU 26
PARTIDUL ROMÂNIA MARE 25
ALIANŢA NAŢIONALĂ A AGRICULTORILOR 16
PARTIDUL NAŢIONAL ŢĂRĂNESC CREŞTIN DEMOCRAT 8
CAPSALI PERICLE-IULIAN 7
UNGUREANU GEORGIANA-CORINA 5
PARTIDUL DREPTĂŢII SOCIALE 3
PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN 3
PARTIDUL VERDE 2
PUREA PAUL 2
UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA 1
PARTIDUL NOUA REPUBLICĂ 1
PARTIDUL ALTERNATIVA SOCIALISTĂ 1
FILIP CONSTANTIN-TITIAN 1
LIGA DĂNUŢ 0
COSTEA PETER 0
DĂEANU VALENTIN-EUGEN 0

 

Aproape contrar cu tendința națională, unde USD a obținut cele mai mari procentaje, la Vorniceni PNL a obținut cele mai multe voturi, ce-i drept, la o diferență destul de mică față de alianța de la guvernare. Însă nu numai la Vorniceni PNL a obținut primul loc ci și în comunele vecine (Cordăreni 43,28%, Știubieni 48,45%, Ungureni 38,91%, Dângeni 55,55%).

Nemaifiind influențați de găleți, șepci, bere, mici și alte ”cadouri” vornicenenii nu au mai fost foarte interesați de vot, lucru care ridică câteva semne de întrebare în ceea ce privește dorința lor de a hotărî persoanele de la conducerea țării și în ceea ce privește dezamăgirea pe care o simt față de clasa politică. La Vorniceni s-a confirmat faptul că avem aceeași culoare politică cu cea a conducerii județului, așa că acum cetățenii așteaptă răsplata, așa cum s-a promis înainte de campanie: terminarea DJ 292 către Dealu Crucii și terminarea Barajului Ibăneasa.

 

Sursa datelor: www.hotnews.ro

www.bec2014.ro

miercuri, 11 iunie 2014 00:05 - Marian Istrate ★ ★ ★ ★ ★