Bolovanul picat din cer

meteorituldelabosanci_99376800

*************************************

O familie din Suceava susţine că deţine o bucată din stelele de pe cer. Străluceşte, dar numai dacă e pusă la soare, pentru că în rest este neagră, sticloasă şi foarte grea.

Bolovanul” care stă prin curtea soţilor Pletosu de peste 25 de ani, mutat ici-colo, ca să nu-i încurce, pus ca greutate peste scândurile cu care acoperă recoltele de toamnă, iar de multe ori, pur şi simplu dat uitării, în colţul gardului, după afumătoare, s-ar putea să fie printre cei mai mari meteoriţi descoperiți pe teritoriul României, scrie monitorulsv.ro.

L-au găsit când au mers la prăşit de porumb, pe un câmp aflat nu departe de casa lor.

„Când am dat cu sapa, numai am simţit cum se îndoaie fierul. Am tot dat roată, până când am simţit ceva mai mare. Pământul era ca şi cărămida făcut, roată-nprejur. Pământul din groapă, în jurul lui, nu mai era negru, ci roşiatic, ars de la căldura pe care o degaja. Din prima am ştiut că e de sus”, îşi aminteşte Ioan Pletosu de ziua în care a găsit „bolovanul”, în 1987.

„Era băgat în pământ cam la vreo 30 de centime, şi când l-am scos de acolo era o figură aşa, cam pocită…M-am temut de el, dar totuşi l-am adus acasă şi un an de zile a stat acolo, pe temelie la gard, cât mai departe de casă, că mi-a spus un profesor de la Suceava că poate radiază”, povestește bărbatul.

Bolovanul picat din cer ar mai fi stat mult şi bine aruncat prin curte, dacă cei doi locuitori din Bosanci nu ar fi văzut la televizor cum, după explozia unui meteorit în Rusia, pe toate câmpurile din zona respectivă s-a declanşat o vânătoare febrilă după bucăţi de meteorit, care se vând pe bani grei.

Pentru a afla mai multe despre bolovanul picat din cer în urmă cu 25 de ani, femeia l-a luat luni cu ea în oraş, într-o plasă de rafie, să-l prezinte unui specialist de la Observatorul Astronomic.

„La prima vedere pare a fi o rocă provenită din spaţiul cosmic. Are urme de temperatură mare şi un miros specific, semne că a fost supraîncălzită. Trebuie văzut la Iaşi, la Facultatea de Geologie, unde un expert geolog poate să infirme faptul că are provenienţa de pe Pământ” i-a spus femeii Emil Turcu, cercetător ştiinţitic în cadrul Observatorului-Planetariu al Universităţii Suceava.

„Sunt două laboratoare la nivel mondial, care pot confirma dacă este sau nu meteorit. Unul se află în Africa de Sud şi altul în Statele Unite. De acolo i se poate spune exact toate caracteristicile, de acolo i se dă un act de identitate – caracteristicile şi provenienţa. Un meteorit poate proveni fie din centura de asteroizi, sau chiar de pe Lună ori de pe Marte, în urma unor ciocniri cu alte corpuri cereşti”.

Totuşi, în urma consultării unui specialist din ţară, căruia i-au fost trimise ieri pozele „meteoritului de la Bosanci”, veridicitatea acestuia este pusă la îndoială.

„La prima vedere pare meteorit, dar cel mai probabil este silex”, a revenit cu precizări cercetătorul ştiinţitic Emil Turcu, după ce s-a consultat cu un geolog.

REALITATEA.NET

marți, 15 octombrie 2013 21:43 - Radu Glisă ★ ★ ★ ★ ★