De ce se numeste moneda romaneasca “Leu”?

descărcareIstoria leului poate incepe cu Ioan al II-lea, domnitorul Moldovei intre 1561 si 1563, care vroia sa bata proprii sai taleri moldovenesti. Talerul era la acea vreme o moneda foarte populara si era folosita pe intreg continentul european si chiar si astazi, etimologic vorbind, unele monede isi trag obarsia din taler, spre exemplu dolarul.

Revenind la acei ani, talerii prezentau mai multe variatii in functie de tarile de unde proveneau, iar in statele romanesti era folosit predominant talerul olandez. Initiativa lui Ioan al II-lea de a crea o astfel de moneda autohtona esueaza, talerul de sorginte olandeza neputand fi inlocuit deoarece comerciantii il preferau pe cel din urma in tranzactiile lor.

Poate va intrebati de ce am adus in discutie talerul olandez si ce legatura are el cu moneda noastra nationala? Ei bine, talerul olandez are raspunsul la aceasta intrebare. Ce este interesant e faptul ca pe talerii olandezi era imprimata imaginea unui leu, simbolul national olandez si oamenii foloseau frecvent denumirea de…taler-leu.

Aceasta moneda a fost folosita in tarile romane pana in a doua jumatate a secolului 18 si chiar dupa ce talerul fusese scos din uz, el inca reprezenta o unitate de calcul imaginara sub numele de “leu”, la care se raportau toate preturile in anii ce au urmat!

Mai este de mentionat ca moneda nationala a vecinilor nostri bulgari este leva care in traducere inseamna tot “leu”, tradand aceeasi origine ca cea a leului romanesc.

sursa: Atlas Geografic

leu4

vineri, 2 ianuarie 2015 21:26 - Vorniceni News ★ ★ ★ ★ ★