Aceasta reţetă este preparată de către gospodinele din Vorniceni în perioada sărbătorilor pascale.
Ingrediente:
-ficat, plămân, splină, rinichi şi inimă( măruntaiele mielului)
– 10 ouă din care 4 fierte tari
– 2-3 legături de ceapă verde,
– 2-3 legături mărar verde,
– 5-6 codiţe de usturoi verde,
– 4-5 frunzuliţe de leuştean verde
– una legătură pătrunjel verde,
– 2-3 linguri de smântână
– 1-2 cubuleţe de unt
– 1-2 linguri de untură
– sare şi piper după gust
– prapurul (brizărăul) mielului
– şi mult – mult suflet.
Se taie măruntaile mielului în porţii mari, se pun într-un vas cu apă rece şi oţet ( trei părţi apă şi una de oţet) care se las circa o oră pentru a se îndepărta cheagurile de sânge şi mirosul neplăcut de oaie. Se scot din această apă măruntaiele se pun în apă rece şi se fierb circa o oră la foc potrivit impreuna cu patru-cinci foi de dafin, piper boabe, cimbru şi două cepe tăiate în patru. Se lasă la răcit aproximativ o oră. Între timp se taie mărunt ceapă verde, usturoiul şi se undesc în 2-3 linguri de ulei. Se toacă mărunt verdeţurile, măruntaiele fierte, se bat 6 ouă crude în amestec cu smântâna şi făina, se amestecă între ele după care se adaugă sare şi piper după gust. Separat se fierb bine ouăle rămase.
Prapurul mielului se clăteşte bine în două-trei ape reci. Se unge cu unt o tingire cu margini joase după care se întinde prapurul mielului cu faţa lucioasă către exterior şi cu seul la interior în aşa fel încât să rămână suficient din prapur pe margini pentru a putea acoperi compoziţia de drob, peste toata tingirea.
Compoziţia amestecată bine se pune în tingire peste prapur iar la jumătatea compoziţiei se introduc ouăle fierte întregi şi decojite în aşa fel să fie acoperite de compoziţia drobului. Se înveleşte bine cu prapurul rămas şi se unge cu untură 1-2 linguri . Se dă la cuptor la foc potrivit circa o oră până ce prapurul capătă o culoare aurie. Se lasă la rece şi se serveşte tăiat felii ca aperitiv, pentru a-ţi potoli setea se bea 1-2 pahare cu vin alb Fragă de Vorniceni.
(Costel Haisuc)