În Vorniceni de sute de ani preparatele din carne de oaie şi miel sunt la mare căutare.Uşor de înţeles, deoarece aici întâlnim cei mai mulţi crescători de ovine şi păstrători de obiceiuri străvechi din nordul Moldovei.
Aici sunt respectate cu sfinţenie unele obiceiuri străbune în ceea ce priveşte tăiatul oilor şi al mieilor cât şi prepararea cărnii. Dacă pe parcursul anului tăiatul mieilor se face de către persoanele care se pricep şi nu contează vârsta lor, nu acelaşi lucru se întâmplă la tăiatul mieilor pentru masa de Sfintele Paşti. Atunci mielul este tăiat de către bărbatul cel mai în vârstă din familie şi care a postit tot postul Paştelui, finalizându-se prin sfânta împărtăşanie, aşa că în ultima zi de denie după asfinţitul soarelui este tăiat mielul, iar femeile şi copiii nu au voie să participe la acest ritual. Jupitul mielului se face prin metoda jupit-burduf, un obicei întâlnit în oierit, deoarece nu necesită spălarea cărnii. Leşul de miel este de preferat să aibă în jur de 12-18 kg. După tăiere leşul este agăţat într-o cameră răcoroasă şi bine aerisită, unde rămâne pe timpul nopţii la zvântat, dimineaţa porţionăm carnea pentru a fi pusă la baiţ.
Baiţul se prepară astfel: punem într-un vas mare circa 7-8 litri apă uşor încălzită, după care adaugăm următoarele;
– 10 foi dafin;
– 1 plic piper boabe;
– 2 crenguţe de cimbru uscate;
– 4-5 cepe tăiate felii mari;
– 5-6 cartofi tăiaţi felii (amidonul din cartofi frăgezeşte carnea);
– 10-15 căţei usturoi tăiaţi feliuţe;
– 1 litru vin alb;
– sare după gust;
Introducem în acest baiţ carnea porţionată în aşa fel să fie în totalitate acoperită de baiţ. Se acoperă vasul cu un capac şi se lasă la macerat 8-10 ore la temeratura camerei, în această perioadă nu uităm să mestecăm de 2-3 ori cu o lingură mare de lemn compoziţia.
Punem vasul la foc potrivit cu toată compoziţia , fierbe în jur de 30 de minute. Între timp se pregăteşte tava pentru friptură ungându-se cu 4-5 linguri de untură, apoi aşezăm carnea ordonat în tavă, completăm tava cu circa 500 g baiţ în amestec cu seu rezultat din urma fierberii cărnii, pentru a menţine carnea fragedă în cuptor.
Separat vom pregăti ostropelul;
– 10 catei de usturoi fărămiţaţi;
– 4-5 linguri de grăsime ridicată deasupra pe baiţ (seu)
– 1 legatură de mărar verde, tocată mărunt
– 1 legatură de pătrunjel verde, tocată mărunt
– 2-3 linguri de bulion
– 400-500 ml apă de vie (obţinută din urma tăierii unei corzi de vie veche de 2-3 ani, vârful corzii fiind introdus într-o sticlă unde coarda va picura), în lipsa acesteia folosim apă minerală.
– Amestecate bine, vom pune piper şi sare după gust;
Cu acest ostropel preparat în formă zemoasă, vom tampona carnea cu ajutorul unui bucheţel de busuioc, introducem tava în cuptor, dupa 15 minute se repeta stropirea cu ostropel şi dupa alte 15 minute se întorc porţiile de carne din tava şi se tamponează iarăşi. Se va lăsa în cuptor încă 30 de minute până ce carnea capătă o culoare rumenie. După ce o scoatem din cuptor se stropeşte din nou cu ostropel. Se serveşte cu garnitură de cartofi, brânză sărată păstrată special pentru mielul de Paşti din anul precedent, mămăliguţă caldă şi nelipsitul vin alb Fragă de Vorniceni.
Bătrânii satului din Vorniceni au o vorba, dacă mănânci o astfel de friptură dai câinele jos dintr-o lovitură de căciulă.
Oieritul din satul Vorniceni, Constantin Haisuc