Însemnări despre Vorniceni (II)

Prima parte aici.

În sat există 3 școli, din care una a fost desființată, există sediul primăriei, iar serviciile medicale sunt asigurate de un medic de familie, cu cabinet propriu și un medic stomatolog cu cabinet propriu și de doi medici veterinari dimpreună cu o farmacie veterinară. Există două farmacii, însă situarea acestora una lângă alta nu acoperă foarte bine întreaga vatră a satului, pentru unii oameni chiar și situarea lor centrală nefiind la îndemână. Serviciile de transport sunt asigurate de două trasee județene de microbuze care au curse zilnice, iar satul fiind destul de mare ca întindere unii vorniceneni folosesc aceste microbuze și ca mijloc de transport local, ceea ce e un lucru destul de bun. Problemele de mediu nu sunt foarte adânci, însa acestea există și se iau foarte puține măsuri pentru a contracara efectele acestora.

Problema gunoaielor este cea mai persistentă și subliniez gunoiul menajer, gunoiul de grajd și chiar și cel se se intalneste pe strazi. În Vorniceni nu există o groapă de gunoi special amenajată și de aceea acesta este depus in zonele periferice ale satului, creând ceea ce numesc eu “centura neagră a gunoaielor”, un lucru care deranjează pe foarte mulți oameni care locuiesc la marginea satului șiDSC09050 DSC09051 DSC08782 DSC09034 care generează conflicte între cei care vin să depoziteze acele gunoaie și cei care își protejează terenurile. În cercetarea mea am aflat că de două ori pe săptămână o mașina de gunoi trece pe principalele străzi din sat și colectează gunoiul menajer de la oameni, însa acest lucru duce prea puțin la reducerea cantității de gunoi iar deservirea cu acest serviciu încă mai trebuie să sufere modificari în bine. În cursul acestui an (n.a. 2013) au fost instalate câteva coșuri de gunoi în apropierea magazinelor și lângă stațiile de transport în comun, o inițiativă de salutat, dar îmi manifest speranța că acest lucru va continua sau se vor lua măsuri de către Consiliul Local de obligare a agenților economici să își instaleze coșuri de gunoi.

Satul deține o centrală telefonică digitală, instalată acum câțiva ani, abonați la serviciile de telefonie fixă sunt destul de mulți însă numărul este în scădere. Acoperirea GSM este bună pentru toți cei 3 mari operatori la nivel național, existând chiar și o antenă de semnal în apropierea satului. Majoritatea gospodăriilor au televiziune prin cablu, fie prin antene satelit fie prin fibra optică sau cablu coaxial. Utilizatorii de internet cresc de la an la an, vornicenenii conștientizând din ce in ce mai mult beneficiile aduse de o conexiune la internet. Marea parte a drumurilor principale din sat sunt asfaltate printr-un program UE, iar restul de strazi din interiorul satului sunt pietruite și total practicabile pe timp de ploaie. În sat nu există apă și canalizare dar unii săteni, mai ales cei mai înstăriți și-au făcut propriile instalații pentru apă și pentru canalizare, gospodăriile acestora fiind dotate cu baie sau bucătărie modernă. Rețea de gaze nu există, vornicenenii își fac mâncare la aragaze alimentate de butelii de gaz, iar cei mai saraci la plite. Există și case vechi, în general nelocuite, dar și case noi, moderne dar care nu respecta elementele de arhitectura locale, avand și cromatici de tot felul. (…)

vineri, 22 noiembrie 2013 20:15 - Marian Istrate ★ ★ ★ ★ ★