Un grup de elevi ai Liceului Tehnologic Special ,,Sf. Stelian” și voluntari ai Asociației INIMI LA UNISON, au vizitat comuna Vorniceni, va prezentam mai jos, cu ce impresii au ramas.
Alina Rraileanu: Vineri, 5 iunie, am poposit pe frumoasele meleaguri ale Vorniceniului la oameni dragi pe care îi purtăm în suflet și care, ca de fiecare dată, ne-au impresionat și ne-au trezit admirația.
D-na Marinela Mihai, care și de această dată a demonstrat o capacitate organizatorică extraordinară, a reușit să adune în jurul dumneaei oameni minunați ce au știut să adauge fiecărei clipe petrecute împreună un ingredient miraculos: IUBIREA . Cei 21 de copii și tineri, elevi ai Liceului Tehnologic Special ,,Sf. Stelian” și voluntari ai Asociației INIMI LA UNISON, au participat cu emoție și cu interes la toate momentele activității desfășurate.
Primul ,,vornic” pe care l-am întâlnit, d-l profesor Gheorghe Gherman, ne-a întâmpinat la intrarea în localitate, ghidându-ne apoi spre bisericuța din lemn cu hramul ,,Sf. Dumitru”ce datează din secolul al XVII lea, monument istoric. Domnul Gherman a prezentat un scurt istoric al acestui sfânt lăcaș, subliniind vechimea obiectelor de cult și a icoanelor pictate pe lemn și importanța conservării și protejării acestor mărturii ale trecutului. Și pentru că 5 iunie este Ziua Mondială a Protecției Mediului, d-l Gherman le-a vorbit elevilor despre necesitatea protecției naturii care este creația lui Dumnezeu.
După ce glasurile copiilor au dat slavă lui Dumnezeu prin câteva cântece religioase, ne-am îndreptat spre școală unde, în spiritul tradiției românești am fost întâmpinați cu pâine și sare. Locația aleasă a fost Muzeul sătesc amenajat în incinta școlii, care cuprinde o valoroasă colecție de obiecte care aparține d-nului prof. Gherman. Aici am avut onoarea să-i întâlnim pe d-nul primar, Toader Leampar, invitat special, și pe domnul director al școlii, Eugen Murarașu. Le-am remarcat de asemenea și pe d-nele prof. Liliana Jijie și Magdalena Ștefan și pe d-na Alina Iftodi, mămica uneia dintre membrele grupului ,,Steluțele”.
Domnul profesor Gherman ne-a vorbit despre colecția pe care a agonisit-o de-a lungul anilor. Am putut admira frumoasele piese aparținând portului popular, obiecte țesute,cusute și brodate: ștergare, mileuri, carpete, scoarțe, lăicere ce împodobeau odinioară casele țăranilor, vase, unelte folosite în gospodărie. Am aflat lucruri interesante despre ocupațiile și meșteșugurile localnicilor. Cultura și tradiția strămoșilor este la loc de cinste la Vorniceni. Copiii iubesc portul popular și îl îmbracă în diverse ocazii, mai ales atunci când participă la manifestări cultural- artistice: spectacole caritabile, concursuri și festivaluri. Îndrumați de d-na Marinela Mihai și de alți dascăli acești copii fac cinste comunității în care trăiesc. În frumoasele straie populare i-am aflat și noi și și le-am putut admira calitățile vocale și talentul actoricesc.
Și pentru că așa cum spunea Goethe : ,, Florile sunt simboluri frumoase ale naturii prin care ne arată cât de mult ne iubește”, cele două grupuri de copii au plantat flori și și-au dăruit reciproc câte un ghiveci cu flori. Au fost plantați și câțiva salcâmi în curtea școlii. Astfel am ales să marcăm Ziua Mondială a Mediului.
Întâlnirea noastră a fost o experiență plăcută, o oportunitate de a învăța lucruri noi, de a cunoaște și a aprecia cultura și spiritualitatea neamului românesc și de a îndrăgi folclorul românesc autentic. Mulțumim gazdelor pentru dragostea pe care ne-au arătat-o(și pentru festinul culinar cu care ne-au răsfățat), pentru toată osteneala pentru ca această zi să rămână una de neuitat și ne exprimăm speranța că vom rămâne în continuare ,,la unison cu inima și fapta” pentru binele semenilor noștri.