Articol preluat de pe http://vorniceneanul.ro/la-vorniceni-liceul-renaste-sub-emotie
Nu aş fi vornicenean, de mi-ar scăpa asemnea momente!
Urmăresc cu ardoare şi respect orice faptă a vornicenenilor, orice mişcare cu încărcătură tradiţională şi plină de emoţie: de la reîntoarcerea oilor primăvara la strunga nu de mult desfăcută, din toamna trecută, la întîlnirea fiilor satului, zilelor comunei etc.
De data aceasta, o surpriză aparte şi palpitantă, s-a petrecut la fostul local al Liceului teoretic din Vorniceni.
Liceul de Cultura Generala din Vorniceni a functionat intre anii 1963-1975 fiind infiintat prin efortul deosebit al unui grup de profesori condus de prof. Dionisie Paduret, dând ţări 304 absolventi in decursul a zece generatii de elevi. In toata aceasta perioada, au funcţionat şi predat elevilor liceeni, peste 55 de profesori. De mentionat ca dintre cei 304 absolventi, peste 60% au intrat la diferite facultati din tara, multi dintre ei, devenind diplomati, academicieni, profesori universitari, inalti magistrati, ingineri, ofiteri superiori, cercetatori stiintifici, medici, oameni de cultură, care, precum şi înaintaşii lor, au facut si fac cinste comunei Vorniceni, judetului si tarii. Aceste rezultate se datoreaza si colectivului de profesori tineri, ambitiosi ce doreau sa-si promoveze cunostiintele acumulate din perioada facultatii, sa demonstreze ca s-a meritat infiintarea acestui liceu.
Astazi localul fostului liceu, in urma reparatiilor capitale, are o alta infatisare, cu tot cu anexele construite între timp şi aparţin liceului, dotari interioare cu mobilier de ultima generatie, dotari ale laboratoarelor cu strictul necesar, incalzire centrala, apa curenta cu instalatie sanitara si un stadion ingrijit, dotat corespunzator standardelor europene.
Filmul evenimentelor:
31 MAI 2014, o dimineata racoroasa, dupa o zi si o noapte ploioasa, norii alergau pe cer ca niste armasari scapati din herghelie;
Ora 9.30, in curtea fostului Liceu de Cultura Generala Vorniceni apar pe rand fostii profesori si elevi in numar mare, veniti din toate colturile tarii si chiar din afara acesteia, care apropiindu-se, le vedeai emotia din priviri, emotia revederii locului, emotia reîntîlnirii dupa patruzeci de ani.
Au inceput sa se formeze grupuri in fata liceului, vremea incercand sa se bucure si ea prin razele soarelui aparute razlete printre nori.
La ora 11.00, a sunat clopotelul de intrare la clasa, intr-o liniste deplina si coplesiti de emotii fostii elevi isi iau locul in banci, iar domnii profesori isi ocupa locul la catedra.
Evenimentul a fost deschis de catre fostul elev al liceului, Eugen Murarasu, promotia 1970, actual director al Scolii Generale nr.3 Vorniceni, care funcţionează in localul fostului liceu. Cu un cuvant in versuri si legat bine in amintirile de fost elev starnind hohote de ras, dar si lacrimi, dadea semne ca stapaneste bine clasa datorita talentului nativ de pedagog, la un moment dat isi ,,mustra” clasa prin fraza :,,Cine nu pastreaza linistea il dau afara din clasa si-i scad si nota la purtare” momentul fiind gustat de cei prezenti in sala prin aplauze si râsete.
Spre finalul discursului d-nului director Eugen Murarasu s-a tinut un moment de reculegere in memoria celor ce ,,nu mai sunt printre noi”, fosti profesori si elevi ai acestui liceu.
A urmat cuvantul d-nului primar Toader Leampar, vizibil emotionat, intalnindu-si fosti profesori dar si multi cunoscuti din randul elevilor, manifestandu-si tot sprijinul din partea sa si a Primariei atunci cand i se va cere ajutorul pentru realizarea de noi proiecte pentru bunul mers al Scolilor din Vorniceni.
In continuare d-nul profesor Teodor Epure in cuvantul sau a tinut sa mentioneze comportamentul elevilor prezenti in sala, dand exemple pe actualul director Eugen Murarasu si Nicolae Toscuta-(colonel in rezerva), elevi ,,buclucasi” ai clasei dar si cei mai descurcareti si isteti, a amintit si de imaginea elevelor imbracate frumos si cu bun simt, care contribuiau la disciplina si calitatea invatamantului de atunci. Deasemenea a tinut sa precizeze ca in acest liceu s-au legat prietenii pe viata intre elevi, unii dintre ei finalizand aceste prietenii prin casatorie. La sfarsitul discursului a oferit cate o carte scrisa de Domnia sa, Tezaurul Toponimic al comunei Vorniceni, lansata in anul 2008 la Editura Agata Botosani.
Din randul fostilor elevi a luat cuvantul Constantin Gologan, actual director al Scolii Generale nr.1 Cordareni, prin discursul sau emotionant dar si plin de momente umoriistice, ce te mişcă dintr-o stare in alta, a ajuns si la un moment liric placut sufletului, recitân poezia ,,Doamne daca-mi esti prieten” de Spiridon Popescu, moment aplaudat de cei prezenti.
Doamne daca-mi esti prieten
Doamne, dacă-mi eşti prieten,
Cum te lauzi la toţi sfinţii,
Dă-i în scris poruncă morţii
Să-mi ia calul, nu părinţii.
Doamne, dacă-mi eşti prieten,
N-asculta de toţi zurliii,
Dă-i în scris poruncă morţii
Să-mi ia calul, nu copiii.
Doamne, dacă-mi eşti prieten,
Nu-mi mai otrăvi ursita,
Dă-i în scris poruncă morţii
Să-mi ia calul, nu iubita.
Doamne, dacă-mi eşti prieten,
Cum susţii în gura mare,
Moaie-ţi tocul în cerneală
Şi-nainte de culcare
Dă-i în scris poruncă morţii,
Când şi-o ascuţi pumnalul,
Să-l înfigă-n mine, Doamne,
Şi să lase-n viaţă calul.
La terminarea orei, fostii elevi au daruit flori domnilor profesori si fostelor colege intr-o atmosfera emotionanta,dupa care la iesirea din sală, pe holul liceului, au revăzut tablourile de onoare cu cele zece generatii (profesori,diriginte si elevi) dar si vitrina cu cele 17 carti scrise de cei 13 autori din Vorniceni, in mare parte tiparite la editura Agata Botosani, al carui director, Ion Istrate, a fost elev al acestui liceu. Una dintre cartile de mare valoare ştiinţifică, care a obtinut un premiu national, este a d-nului Gheorghe Hrincă, cercetător la Stațiunea Popăuți, fiind distinsa in anul 2012 cu premiul “G.K. Constantinescu” al Academiei de Științe Agricole și Silvice, un premiu acordat de înaltul for pentru lucrări de cercetare științifică de excelență în domeniul Științei Animalelor.
In inchiderea acestui eveniment participantii au fost invitati, pe fundalul melodiei ,,Ani de Liceu”, scrisa de regretatul Florin Bogardo si interpretata de Stela Enache, in cele doua sali de protocol pentru a servi o gustare si a depana amintiri.
Initiativa organizarii acestui eveniment a venit din partea fostului elev al liceului, Gheorghe Striblea ( tatal realizatorului tv. Catalin Striblea) iar gazda, Scoala Generala nr. 3 Vorniceni, prin directorul acesteia prof. Eugen Murarasu si familia de profesori Adriana si Costel Volari.
Pentru a vedea fotografii din cadrul acestui deosebit eveniment al învățământului vornicenean puteti intra aici.
Autor: Constantin Haisuc