Luciul de apă Ibăneasa (Lutărie)

În urmă cu ceva zile am scris (aici) despreDSC01854 declarația doamnei ministru Lucia Varga care spunea că acumularea de pe Ibăneasa va fi terminată în acest an. Cred că toată lumea este de acord că această investiție este una foarte importantă mai ales în sezoanele secetoase. La această acumulare se lucrează de când eram eu mic și încă de pe atunci îi auzeam pe cei mari când spuneau ca va fi un baraj foarte mare, chiar mai mare decât cel de la Negreni.

Încurajat fiind de declarațiile ministrului și apelând la cunoștiințele mele de geograf am vrut să verific dacă într-adevăr această acumulare nou-formată va fi mai mare decât cea de la Negreni. Folosind un model digital al terenului si înălțimea optimă a barajului am putut să fac un model care să reprezinte cu o fidelitate foarte mare cum va arăta noul iaz pe care îl puteți și dumneavoastră vizualiza în fotografia ce însoțește articolul.

Simularea are o exactitate de peste 85 % și reprezintă luciul de apă când barajul este la capacitate medie spre maximă. Și ca să-mi răspund la întrebare: Nu, noul iaz nu va fi mai mare decât acumularea Negreni, acesta având o suprafață de aproximativ 51 de hectare pe când iazul Negreni are 190 de hectare.

Îmi exprim totuși dorința că această nouă atracție să fie unul din factorii dezvoltării economice ale comunei împreună cu celelalte acumulări de apă.

Baraj

joi, 6 februarie 2014 22:06 - Marian Istrate ★ ★ ★ ★ ★