Maturitatea de consum: prima decada a lunii septembrie
Obtinut prin selectie individuala din populatiile locale de L.Petre si omologat ca soi in 1995.Vigoare mijlocie-mare,cu coroana globuloasa,rodeste pe muguri terminali,este precoce si productiv.
Soi rezistent la ger si la bolile specifice nucului.
Fructele sunt mari, 14-16 g, forma rotund-elipsoidala, rotunjite la capete, endocorpul subtire, suprafata neteda, cu putine incretituri si adancituri.Miezul umple bine cavitatea valvelor si se scoate intreg si usor, procentul de miez fiind de 52,6%.
Principalele insusiri: precocitate, timpurietate, productivitate, rezistenta la boli si geri.
Anica
Maturitatea de recoltare: decada a doua a lunii septembrie
Vigoare mijlocie, cu coroana globuloasa, rodeste pe muguri terminali, este precoce si foarte productiv.
Soi rezistent la ger si la bolile specifice nucului.
Fructele sunt mari, 13-14 g, forma rotunda, ovoida, endocorpul subtire, suprafata neteda, cu putine incretituri si adancituri.Miezul umple bine cavitatea valvelor si se scoate intreg si usor, procentul de miez fiind de 53%.
Calarasi
Pomul este viguros cu o coroană înaltă uşor alungită.
Înfloreşte in perioada medie. Staminele şi pistilurile înfloresc în perioade de timp diferite cu o pauză de 5-7 zile. Cel mai bun polenizator este soiul de Schinoasa. Fructele sunt mari. Greutatea medie a unui fruct variază între 15 şi 19 grame. Forma este rotundă cu vârf ascuţit şi baza mai mult plată
Miezul este mare, la strivirea cojii se îndepărtează în întregime. Miezul este acoperit cu o cojiţă de culoare galbenă, este foarte gustos, constituie aproximativ jumătate din greutatea fructului şi conţine 68% grăsimi.
Cazacu
Pomul este viguros şi cu o coroană rotunjită, înaltă şi deasă. Soiul este protogenic. Staminele înfloresc cu 6-7 zile mai devreme decât pistilurile. Cei mai bun polenizatori sunt soiurile de Costiujeni şi Călăraşi.
Fructele au o coajă lemnoasă medie (mai mult de 10 g), sub formă cilindrică. În partea de sus a fructului este uşor convex, fundul plat. Coaja este de grosime medie, densă, de culoarea galben deschis, marginile uşor accentuate. Miezul este de culoare albă, şi constituie aproximativ 60% din masă.
Soiul este caracterizat de rezistenţă la temperaturi joase şi la boli.
Chisinau
Arborele, are coroană rotunjită, intră în sezonul de creştere cu două săptămâni mai târziu faţă de soiurile timpurii. Staminele şi pistilurile înfloresc simultan. Acest soi se polenizează singur.
Fructele, de dimensiune medie, pot atinge în medie o masă de 10gr. Forma fructului este rotundă puţin alungită. Învelişul este subţire, în vrac, suprafaţa fină strălucitoare, uşor de strivit. Miezul este de culoare albă acoperit cu o coajă subţire de culoare alb-galben, este uleios, conţine peste 66% de grăsimi. Miezul constituie aproximativ jumătate din masa fructului şi este uşor de îndepărtat de pe coajă.
Soiul este caracterizat ca rezistent la ierni, cu o recoltă anuală bogată.
Codrene
Pomul este viguros.. Se caracterizează printr-o rezistenţă înaltă la îngheţuri, şi suportă temperaturi joase de până la 32 şi chiar 35 grade Celsius sub zero. De asemenea este rezistent la dăunători.
Mugurii apar cu 4-5 zile mai târziu, în comparaţie cu soiurile cu un termen mediu de înflorire. Florile femele înfloresc la sfârşitul lunii aprilie începutul lunii mai.
Tip înflorire – protogenic, cu o diferenţă de 1-4 zile. Florile female, apar î în momentul în care mugurii nu sunt desfăcuţi complet, fapt ce-i apără de îngheţurile de primăvară.
Fructifica abundent şi cu regularitate. Înregistrează o producţie destul de omogenă.
Fructe sunt mari, cu coaja bine prinsă, suprafaţa este relativ netedă. Miezul se extrage în întregime sau în jumătăţi şi are un aspect atractiv.
Kogalniceanu
Pomul are creştere moderată, cu o coroana rotunjită. Acesta se deosebeşte prin intrarea în perioada de fructificare devreme şi o creştere rapidă a productivităţii. Soiul este protogenic. Cei mai buni polenizatori sunt soiurile de Costiujeni şi Călăraşi. Fructele sunt mari, de formă cilindrică. Partea de sus a fructului este uşor conică, fundul plat. Învelişul este subţire, neted, de culoare gălbuie. Miezul este mare, se îndepărtează în întregime uşor, şi constituie 48-50% de la masa fructului. Soiul are productii bogate in mod constant.
Corjeuti
Pomul este de o creştere moderată, cu o coroană rotundă lăsată de densitate medie. Înfloreşte în stadii incipiente, de obicei la sfârşitul lunii aprilie. Tip de înflorire protogenic. Pistilurile înfloresc cu 5-6 zile înainte de stamine. Cel mai bun polenizator este soiul de Călăraşi.
Fructul are o greutate medie de 10 grame. Forma fructului este cilindrică – elongată. Partea de sus a fructului este puţin alungită, iar la bază puţin plată. Învelişul este subţire,. Miezul este alb, acoperit cu o coajă de culoarea gălbuie, este uşor si se desprinde în întregime. Miezul constituie aproximativ 48-50% din fruct şi are 67,5% grăsime.
Soiurile se disting prin rezistenţă la ierni, rodeste bogat si regulat.
Costiujeni
Pomul este de dimensiuni medii cu o coroană plat-rotundă. Acest soi de nuc înfloreşte mai devreme şi este protrandric. Staminele înfloresc cu 10-12 zile mai devreme decât pistilurile. Cel mai bun polenizator este soiul de Schinoasa. Fructele sunt mari (14,5 g), forma aproape rotundă, unidimensionale, uşor de strivit. Partea de sus a fructului este aproape rotundă, lipsită de strălucire, de culoare maro. Miezul se delimitează uşor are o culoare albă cu nuanţe de galben. Miezul constituie aproximativ jumătate din greutatea fructului şi conţine aproximativ 70% de grăsimi. Soiul se distinge prin rezistenta sporita la ger. Fructele sunt de o calitate comercială înaltă.
Falesti.Pomul este de dimensiuni medii. Ramificarea este aproape de unghi drept. Scoarţa trunchiului şi a ramurilor este caracterizată de crăpături mici. Ramurile sunt de dimensiuni medii, drepte, de culoare brună. Frunzele sunt eliptice, lipsite de strălucire, de culoare verde închis, marginea frunzelor este dreaptă.
Tipul florilor este protogenic. Perioada de înflorire a florilor femele este la sfârşitul lunii aprilie începutul lunii mai. Cei mai buni polenizatori sunt soiurile Cazacu, Iargara, Peschanskii, Kogâlniceanu. Fructul este de dimensiune medie, formă rotundă, fără margini. Învelişul este subţire, dens, aproape neted.
Se deosebeşte prin calitate înaltă şi aspect comercial bun, productivitatea este înaltă şi lipsită de periodicitate.
Soiul este universal, potrivit atât pentru utilizarea în scopuri industriale cât şi în consum curent în formă proaspătă. Soiul este rezistent la secetă, la căldură, suportă uşor iernile geroase friguri de până la 30,5 grade Celsius.
Iargara
Pomul este de dimensiuni medii. Ramurile cresc sub unghiul de 60-90 grade. Coroana este rară, de formă rotundă. Frunzele sunt eliptice, lipsite de strălucire, netede, de culoare verde închis. Florile sunt de dimensiuni medii, ulcior, cu miros plăcut. Tip înflorire – protogenic. Perioada de înflorire a florilor femele este 1-15 mai. Polenizatori :toate soiurile cu inflorire simultanta
Fructul este în mărime medie. Forma – alungită. Coaja este de o duritate medie, culoarea maro. Miezul este uşor de îndepărtat.
Soiul este de desert, potrivit pentru prelucrare şi consum în stare proaspătă, precum şi pentru produse de patiserie. Termenul de recoltare a fructelor este 10-25 septembrie. Fructul se păstrează în stare bună până la doi ani. Este rezistent la secetă, căldură, şi temperaturi scăzute. Sunt rezistenţi la boli si dăunători.
Lunguiete
Soiul este destul de viguros şi nu necesită condiţii speciale de creştere şi îngrijire. Creste bine pe soluri uşoare şi adânci. Se caracterizează printr-o rezistenţă înaltă la îngheţuri, şi suportă temperaturi joase de până la 32 şi chiar 35 grade Celsius sub zero. Este rezistent la dăunători.
Mugurii se desfac aproximativ la mijlocul lunii aprilie. Tipul de flori este caracterizat de proterandrie cu o diferenţă de 2-5 zile. Are productii bogate.
Nucile ca dimensiune sunt mai mari decat media, uniforme, de formă oval alungită. Suprafaţa este netedă, coajă subţire, uşor de spart, au un aspect atractiv.
Ovidiu
Originea: România,
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare (13,9 g);
Forma: oval-alungită, rotunjită la capete, cu orificiul peduncular bine închis cu fascicole libero-lemnoase;
Endocarpul (coaja): este subţire, cu suprafaţa netedă, cu puţine încreţituri şi adâncituri, de culoare gălbuie-maronie;
Miezul: umple bine cavitatea valvelor, de culoare alb-gălbuie, se scoate întreg şi uşor cu un procent de 53,2 % din greutatea totală a fructului;
Epoca de coacere: semitimpurie, la mijlocul lunii septembrie;
Productivitatea: este un soi precoce (intră pe rod din anul VI de la plantare). Rodeşte abundent şi constant;
Aprecieri generale: înflorire relativ târzie de tip protandru. Are o rezistenţă bună la ger, secetă ,bacterioză şi antracnoză;
Pesceanschii
Pomul are dimensiuni medii cu coroana rotunjită şi relativ densa. Unghiul de separare a ramurilor aproape de orizontală, şi sunt destul de rare. Coaja trunchiului este acoperită de mici crăpături.
Ramurile sunt de dimensiuni medii, drepte, de culoare brună. Frunzele sunt alungite, opace, marginea frunzelor netedă. Florile sunt medii sub formă de urcior cu nuanţe roz.
Tip de înflorire protogenic. Perioada de înflorire a florilor femele 27 aprilie – 12 mai fapt ce permite să scape de îngheţurile de primăvară. Soiul se polenizează parţial singur, însă printre cei mai buni polenizatori sunt soiurile Cazacu, Schinoasa, Kogâlniceanu, Briceni.
Fructul este de mărime medie, forma rotund-oval, fără margini. Învelişul este subţire, dens, mat.
Miezul este culoare crem, dens. Miezul ocupă doar 85% din fruct, este uşor de îndepărtat. Este potrivit pentru îndepărtarea mecanizată a miezului. Dispune de un gust excepţional, plăcut pentru desert. Soiul este universal, este potrivit atât pentru prelucrare cât şi pentru consum în formă proaspătă. Termenii de recoltare a treia decadă a lunii septembrie – prima decadă a lunii octombrie.
Soiul este rezistent la secetă, la căldură, suportă uşor iernile geroase friguri de până la 30 grade Celsius.
Recenschii
Pomul este de dimensiuni medii, coroana rară de formă rotundă. Unghiul ramurilor este aproape drept şi sunt foarte rare. Scoarţa trunchiului şi a ramurilor este caracterizată de crăpături mici. Ramurile sunt de dimensiuni medii, drepte, de culoare maro. Frunzele sunt eliptice, lipsite de strălucire, de culoare verde închis, marginea frunzelor este dreaptă.
Florile sunt de dimensiune medie, nu au miros si sunt de culoare roz. Tipul florilor – protogenice. Perioada de înflorire a florilor femele este sfârşitul lunii aprilie – prima jumătate a lunii mai. Perioada de recoltare este mijlocul lunii septembrie. Polenizatori: Codrene, Cazacu, Schinoasa, Briceni.
Fructele sunt unidimensionale, formă cilindrică fără margini. Coaja subţire, netedă, de culoare brun deschis. Miezul este de culoare crem, dens. Miezul ocupă doar 85% din fruct, şi are o cantitate de grăsimi de 65,4%. Este caracterizat de o calitate şi aspect comercial bun.
Soiul este universal, potrivit atât pentru utilizarea în scopuri industriale cât şi în consum curent în formă proaspătă, precum şi pentru produse de patiserie.
Soiul este rezistent la secetă, căldură, îngheţuri. Sunt rezistenţi la dăunători.
Schinoasa
Pomul este de o putere de creştere moderată, are coroană rotunjită uşor alungită. Înfloreşte protogenic în stadii incipiente. Pistilurile înfloresc cu 7 zile mai devreme decât staminele. Cel mai bun polenizator este soiul de Costiujeni. Fructele sunt mari (12,5 g), în formă de ou. În partea de sus a fructului sunt uşor alungite, la bază rotunjite. Învelişul de grosime şi densitate medie, netede, de o culoare galben – gri.
Miezul este mare şi bine încorporat în coaja fructului. Acesta constituie aproximativ jumătate de greutate fructului şi conţine 69,7% grăsime. Miezul se decojeşte uşor şi în întregime. Culoarea miezului este de un galben deschis. Pomul se caracterizează cu o rezistenţă relativă la ger, este foarte roditor.
Velnita
Maturitatea de recoltare: decada a doua a lunii septembrie
Vigoare mijlocie-mare, cu coroana globuloasa, rodeste pe muguri terminali si pe mugurii laterali, este precoce si productiv.
Soi rezistent la ger si tolerant la bolile specifice nucului, cu rezistenta mai slaba la atacul de bacterioza si antracnoza.
Epoca de inflorire: semi-tarzie de tip protogin.
Fructele sunt mari, 13,5 g, forma rotund-ovoida, rotunjite la capete, endocorpul subtire,casant, suprafata regulata, cu putine incretituri si adancituri.Miezul umple bine cavitatea valvelor si se scoate intreg si usor, procentul de miez fiind de 50,6%.
Principalele insusiri: precocitate, timpurietate, productivitate, fruct mare si cu fructificare si pe lastarii laterali.
sursa:http://www.pomifructiferibt.ro/