Plantarea pomilor fructiferi, sezonul de toamnă. 10 sfaturi utile

sursa: paradis verde

sursa: paradis verde

Pomii fructiferi se planteaza toamna. Iar acesta este un postulat. Bunicul, care a ingrijit o livada de pruni, mi-a spus ca pomul care face rod se pune in pamant toamna, pentru ca iarna “sa prinda radacini, iar primavara sa lege rod“. Dincolo de povesti plantarea pomilor fructiferi in gradina din spatele casei, sau in gradina din jurul blocului, sau – de ce nu? – intr-un hardau mare pe terasa sau in balcon, se face toamna si primavara. Dar, cei plantati toamna au mai multe sanse sa se prinda si sa creasca sanatosi si frumosi. Una peste alta, daca aveti o gradina suficient de mare, cu ceva soare, trebuie sa plantezi cativa pomi  fructiferi.

10 sfaturi pentru plantarea pomilor fructiferi toamna

1. Alege pomi din mai multe specii, care fac fructe in luni diferite.

2. Cand alegi pomii, ia in calcul clima regiunii respective, pentru ca temperatura medie anuala este esentiala. Caisul, piersicul, smochinul e pentru sud, pentru deal, unde e mai rece, de baza sunt prunul, marul si parul.223806_137554619714685_1040679673_n

3. Cumpara puieti sanatosi, altoiti dintr-o pepiniera autorizata. Ai certitudinea ca vei avea un pom sanatos, dintr-un soi valoros.

4 Ideal este ca plantarea pomilor fructiferi sa se faca toamna tarziu: octombrie, noiembrie. Indicatorul cel mai bun sunt frunzele pomilor. Cand sunt galbene si cad, este timpul sa treci la plantarea pomilor fructiferi. Este semnul ca pomii intra in perioada de repaus cand procesele fiziologice se reduc aproape de zero.

5. De ce trebuie plantati in aceste conditii? Plantarea pomilor fructiferi trebuie facuta in aceasta perioada pentru ca sunt foarte rezistenti, tocmai pentru ca nevoile lor sunt aproape zero.

6. Taie radacinile uscate, pastrand regula unei coroane.

7. Groapa la plantarea pomilor fructiferi trebuie sa aiba circa 60 de centimetri si un diametru de 50 centimetri.

8. Radacinile pomului se mocirlesc, adica se scufunda intr-un amestec de apa, pamant si ingrasamant natural, gros ca o smantana, care trebuie sa imbrace complet radacina.

sursa: Hobby Grădină

sursa: Hobby Grădină

9. Pe fundul gropii se aseaza o parte din pamantul scos, ca sa asiguri un strat afanat, peste care se aseaza radacinile pomului. Treptat, se acopera cu pamant, tasand usor. Tulpina trebuie sustinuta de un arac de care se va lega pomisorul, pentru a fi protejat de vant si pentru a creste drept. Apoi il uzi bine si-i doresti sa creasca mare si sa faca rod bogat!

10. In jurul tulpinii se formeaza un musuroi, pana la o inaltime de 20-30 centimetri, pentru a proteja radacina de inghet. Daca zona este foarte rece adauga si strat de paie, frunze uscate, nuiele, coceni de porumb. Aperi pomul de inghet si de rozatoarele.

Aceasta a fost lectia despre plantarea pomilor fructiferi. sursa: casa si gradina

luni, 1 septembrie 2014 22:09 - Radu Glisă ★ ★ ★ ★ ★