Sigur nu stiai asta! Mamaliga, iata ce efecte benefice are pentru organism

mamaliga-cu-branza-si-smantana_0022Este considerata de multi mancarea saracilor, insa mamaliga ne ajuta foarte mult sa ne mentinem sanatatea. Iata ce efecte benefice pentru organism are acest aliment.

Protejeaza stomacul

Specialistii in biologie celulara vegetala de la Universitatea din Koln au descoperit recent prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului. Acesti acizi ignora legile chimiei si biologiei clasice, absorbindu-se in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%

Detoxifica ficatul

Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducind considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice, potrivit bzi.ro. La populatiile care consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna. Gastrita si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand efect de reducere a aciditatii si de calmare, sedative

Creste durata de viata

Cercetatorii endocrinologi considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene. De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in singe, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din singe, scazind astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct.

Dezvolta musculaturaimages (2)

Fiziologul spaniol E.A. Rodriguez a observat, intamplator, ca cei mai apti copii pentru sporturi de performanta din Ecuador si Columbia au o bogata alimentatie in  „terciuri de porumb”. Pe baza acestei observatii, el a initiat un amplu program de cercetare in medicina sportiva, descoperind ca aceleasi substante derivate ale acidului palmitic si arahidonic au rol in dezvoltarea fibrei musculare, prin modificarea modalitatii de actiune a hormonilor tiroidieni.

Nu ingrasa

Preparatul din porumb este util si celor care sufera de obezitate deoarece ofera o senzatie de satietate extrem de rapida (datorita fibrelor alimentare din compozitia sa).

„Intre faina alba, painea alba si mamaliga, avantajul ar merge spre mamaliga, pentru ca valoarea calorica a acestui produs este mult mai redusa decat la paine. Malaiul poate fi folosit si pentru preparare unor dulciuri care se spune ca sunt mai sanatoase prin faptul ca se absorb mai lent”, spune nutritionistul Serban Damian, citat de csid.ro.

De asemenea, medicul Mihaela Bilic afirma ca „porumbul inseamna glucide lente, adica glucide din care corpul nostru face energie si care nu se transforma in grasime, asa cum o face zaharul. Deci, glucidele sunt baza alimentatiei noastre. Avem nevoie de glucide la fiecare masa”.

vineri, 3 ianuarie 2014 15:32 - Radu Glisă ★ ★ ★ ★ ★