Trist! Un apreciat artist din Botoșani s-a stins din viață la doar 40 de ani. „Consider că este bine să oferi lumina prin operele tale, că de întuneric este plină lumea”

Trist! Un apreciat artist din Botoșani s-a stins din viață la doar 40 de ani.

Daniel Relenschi:

,,Nu am cuvinte multe acum sa spun ce urmează sa spun dar fratele meu Cătălin Cătălin Constantin Relenschi a decedat cu scurt timp în urmă. Nu voi putea fi disponibil cateva zile, am sa plec de urgență la Botoșani pentru a pregăti înmormântarea împreună cu mama”.
Un apreciat pictor din Botoşani, care provine dintr- o familie de oameni iubitori de artă și frumos, s-a stins din viață. Este vorba despre Cătălin Relenschi, care a decedat luni după-amiază, la vârsta de 40 de ani. Cătălin Relenschi era un pictor dedicat pasiunii lui. Implicat în diferite proiecte, care de care mai interesante, a atras atenția cu talentul său. Prin operele sale arăta că simplitatea, viziunea şi sensibilitatea aduse laolaltă nasc arta.
Cătălin provine dintr-o familie de oameni iubitori de artă. Tatăl, Constantin Relenschi, era solist vocal. Mama. Doina Maxin Relenschi, este de profesie pictor. Fratele său, Daniel Relenschi, este designer vestimentar și este cunoscut drept primul pictor in tehnica 3D din România. Iar sora sa, Claudia Ibanescu. are și ea înclinații artistice, in special în arta populară.
După terminarea liceului, Cătălin s-a înscris la Facultatea de Jurnalism, din cadrul Universității Apollonia din Iaşi. Mai târziu, a urmat cursurile Şcolii de Artă George Enescu din Botosani.
Şi-a descoperit înclinaţia artistică chiar din copilărie, pe care și-a petrecut-o în Vorniceni, un sat aflat la 30 de km de Botoşani.
„Aici îmi găseam refugiul, în armonie cu natura. Desenam copaci și aveam nenumărate surse de inspirație care mă fascinau. Îmi plăcea să observ oamenii satului, mă împrieteneam cu ei și chiar mă implicam în activitatea lor. Am avut bunici extraordinari, Adela si Alexandru Maxin, iar ei au fost cei care mi-au împărtăşit din experiențele și înţelepciunea lor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care îmi doream să ajung din nou la țară”, povestea Cătălin în cadrul unui interviu.
A desfăşurat proiectul „Flori pentru doctori”; dedicat cadrelor medicale implicate în lupta cu Covid 19. Prima pictură a fost realizată pentru medicul Valentina Morcov, şefa Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Județean Botoşani.
Operele sale rămân să dăinuie în timp, dar familia îndurerată se pregăteşte acum să îl inmormânteze cum se cuvine.
luni, 22 aprilie 2024 20:14 - Radu Glisă ★ ★ ★ ★ ★