Vezi cum va arăta Căminul Cultural Vorniceni!

Untitled_Panorama1

Șantierul Căminului Cultural Vorniceni, din centrul satului

Cea mai importantă investiție a administrației din Vorniceni are o poveste ce începe în timpul mandatului fostului primar, Ovidiu Corleciuc, care, înainte de a avea probleme penale legate de activitate dumnealui ca primar a contractat lucrări de proiectare a unui nou cămin cultural pe amplasamentul celui vechi. Nu există informații precum că lucrările de proiectare au fost scoase la licitație deci nu pot decât să presupun că acestea au fost încredințate direct și că au costat până în 15.000 de euro, cât era la acea vreme (sfârșitul lui 2010-2011) valoarea maximă  a unui contract de achiziții publice. Proiectarea a fost realizată de firma Proiect Botoșani SRL Botoșani care a avut ca subcontractori pentru partea de instalații firma CAMPAS SRL Botoșani iar firma GEOFORAJ SRL Botoșani a realizat studiul geotehnnic.

Problemele cu legea, urmate de demisia primarului Corleciuc au făcut ca investiția să fie amânată până la începutul acestui an, când în proiectul de buget pentru anul 2015 a fost alocată suma totală de 1.656.000 lei pentru proiectul de investiții ”Construcție Cămin Cultural”, din care 1.166.000 lei din veniturile pe 2015 și 490.000 lei din veniturile pe 2016, așadar proiectul este finanțat în totalitate din bugetul local din veniturile obținute de Primăria Vorniceni pe perioada a 2 ani.

La licitația pentru atribuirea lucrărilor de demolare a vechiului cămin și de construire a celui nou s-au înscris 5 firme, câștigătoarea fiind firma DIOCONSTRUCT SRL din Botoșani cu o ofertă de 875.541,67 lei, așadar Primăria Vorniceni a făcut o economie de aproape 200.000 de lei, bani care probabil vor fi folosiți pentru dotarea viitorului cămin cultural. Potrivit contractului încheiat cu constructorul, realizarea investiției are un termen de 2 ani însă dl primar Leampăr a obținut de la executant promisiunea că noul cămin cultural va fi inaugurat în luna mai a anului 2016, un termen convenabil pentru actualul primar în funcție, având în vedere că în iunie vor fi organizate alegeri locale iar domnia sa va fi candidatul PNL pentru încă un mandat, acest nou cămin cultural având un profund rol electoral pentru dl Leampăr.

Cum va arăta căminul

Primăria Vorniceni nu a făcut publice planurile sau imagini în care să arate cum va arăta noul cămin cultural sau ce tipuri de activități sunt preconizate a se desfășura în noua locație. Acesta era rolul primăriei, dar fiindcă pe adresa Vorniceni News au fost primite întrebări referitoare la cum va arăta noul cămin, m-am gândit că un articol va face lumină în această privință.

Model

Planul noului cămin cultural. Cu linie neagră se văd limitele fostului cămin cultural

Planul parterului

Planul parterului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din capul locului trebuie spus că noul cămin va fi mult mai mic. Sala de festivități va avea 207 metri pătrați, cu aproape 100 de metri pătrați mai mică decât sala de spectacole a vechiului cămin cultural, sală care la multe nunți sau evenimente era neîncăpătoare. Noul cămin este proiectat să aibă și un etaj care nu va acoperi întreaga suprafață a imobilului ci doar o parte din acesta.

 

Noul cămin este prevăzut cu rampă pentru persoanele cu handicap, la parter va avea o sală de spectacole, o bibliotecă de 40 de metri pătrați, două grupuri sanitare pentru public, un vestiar și un grup sanitar separat pentru cei care vor urca pe scenă și o cameră tehnică.

 

Plan etaj camin cultural vorniceni

Planul etajului. Etajul nu va ocupa întreaga suprafață a construcției.

Etajul are un club de 54 de metri pătrați, un birou rezervat directorului de 17 metri pătrați, un grup sanitar prevăzut cu duș și un oficiu pentru prepararea mâncării. Deasemenea, de la etaj se va putea ieși pe un balcon generos de 45 de metri pătrați. Căminul cultural are și mansardă dar nu sunt prevăzute funcțiuni pentru acest spațiu.

Noul cămin va fi o prezență pitorească în centrul satului, arhitectura acestuia fiind una care se apropie de cea tradițională a caselor vechi ce se găsesc în satul nostru, acesta fiind unul din puținele puncte pozitive pe care eu le găsesc acestui proiect. Între căminul care ar trebui inaugurat anul viitor și cladirea unde au funcționat în mai multe rânduri niște activități comerciale patronate de dl primar Leampăr este prevăzut un spațiu înierbat în planuri dar se pare că acesta va fi folosit pentru amenajarea unor locuri de parcare.

Din punctul meu de vedere, viitorul cămin are câteva neajunsuri:

  • Nu are un subsol care ar fi putut fi folosit pentru depozitarea unor elemente de scenografie sau a dotărilor cu care va fi înzestrat căminul cultural, în lipsa acestuia cel mai probabil alte spații vor fi folosite în acest sens.
  • Este mult prea mic pentru o comună de 4440 de locuitori cât spune Institutul Național de Statistică că (scuzați-mi cacofonia) are Vorniceni; un spațiu și așa mic cât era pentru vechiul cămin cultural nu este folosit la maxim, în schimb amenajând aberații precum locuri de parcare, care foarte bine puteau fi amenajate la stradă, așa cum este la căminul cultural din Nicșeni, cu care va semăna foarte bine acesta din Vorniceni.
  • Mă așteptam la mai multe spații destinate unor activități sociale și culturale, sunt foarte curios cum va fi amenajată acea sală destinată unui club, dacă acesta va fi un club pentru pensionari, elevi sau va fi o discotecă. Un cămin cultural nu trebuie să fie folosit pentru nunți, rolul unui cămin cultural, mai ales într-o localitate rurală, este să susțină activitatea culturală a cetățenilor prin organizarea de cercuri sau sprijinirea inițiativelor venite din partea cetățenilor.

Neajunsurile pe care le-am identificat și care nu poate nu sunt împărtășite și de alte persoane, derivă de la stadiul de proiect al investiției, deci din vremea primarului profesor condamnat penal care a acceptat varianta propusă de proiectantul Proiect Botoșani, prin persoana d-lui arhitect Mihai Tulbure, un arhitect renumit și respectat în județul Botoșani.

Untitled_Panorama5

Imagine din timpul demolării vechiului cămin cultural, inaugurat în anul 1959

Păcatele actualui primar sunt acelea că a acceptat proiectul și că nu a făcut altul, care să fie un cămin cultural mai mare care să amintească de trecutul cultural glorios al acestei comune și care să sprijine înclinațiile culturale ale generațiilor viitoare. Aceste păcate sunt însă de înțeles. Un nou proiect pentru un cămin cultural mai mare ar fi însemnat încă o licitație pentru stadiul de proiectare și bani în plus față de prezent pentru construcție și pentru dotări, iar Comuna Vorniceni nu este una foarte bogată (deși ar putea fi dacă s-ar colecta banii din amenzi și impozite pe terenuri dar asta este o altă discuție), efortul financiar fiind poate prea mare.

Un alt aspect care nu este neapărat rău, dar pe care trebuie să îl menționez, este că finalizarea construcției este preconizată, după cum am spus, cu o lună înainte de alegerile locale, actualul primar folosind construirea unui cămin cultural pentru un plus de imagine, însă eu cred că multă lume va fi dezamăgită de dimensiunile acestuia și se vor simți înșelați, acest lucru întorcându-se împotriva primarului Leampăr.

La final, cred că cel mai bun lucru este că din cei 12-13 muncitori plus inginerul de șantier cât lucrează la construcție, 6 dintre ei sunt cetățeni din comuna Vorniceni, angajați cu carte de muncă și mă bucură faptul că din banii comunei se dă de lucru oamenilor din comună.

Mai jos câteva imagini cu viitoarea clădire a Căminului Cultural Vorniceni care sperăm că va primi un nume al unei personalități de cultură.

Click pe imagini pentru ecran întreg!

Cine dorește întreaga documentație a investiției poate să ni le solicite printr-un mesaj lasat in comentariu sau aici.

A05-Fatada A06-Fatada spate A07-Fatada laterala dreapta A08-Fatada laterala stanga A09-Sectiune

vineri, 4 septembrie 2015 21:51 - Marian Istrate ★ ★ ★ ★ ★