Într-o țară cu reguli de mediu strict reglementate de Uniunea Europeană și într-o localitate unde cetățenii plătesc bani grei, comparativ cu veniturile, pentru curățenia comunei, la Vorniceni toate acestea nu există, comuna fiind înconjurată de gunoaie din toate părțile. În lipsa altor posibilități de a-și câștiga traiul oamenii din Vorniceni au început să crească din ce în ce mai multe animale, partea pozitivă, financiară, fiind vizibilă cât de cât dacă e să faci o plimbare prin sat însă părțile negative parcă sunt și mai vizibile.
Gunoiul de grajd sau mai degraba depozitarea și utilizarea lui a devenit o problemă cu care vornicenenii nu s-au mai confruntat de pe vremea CAP-ului însă atunci el avea o utilizare bine pusă la punct de către cei responsabili de atunci. În prezent cantitatea fiind foarte mare, o parte din el este transformat în „tezic”, acel biocombustibil folosit pentru încălzire pe timpul iernii iar o altă mică parte este folosit ca îngrășământ natural pentru ogoare, cea mai mare parte fiind depozitată în zonele din marginea satului creând probleme de poluare a solului, a apei și al aerului prin miros. Îmi este greu să arăt doar prin intermediul acestui articol problematica gunoiului din Vorniceni dar sper că și fotografiile atașate să mă ajute în acest sens.
Însă gunoiul de grajd ar fi una din problemele mici, căci acesta, cu timpul se macină și devine îngrășământ pentru sol însă doar dacă este în cantități mici pe care solul să îl poată asimila, această mică problemă fiind completată de deșeurile din plastic sau deșeurile rezultate în urma activităților de construcții plus gunoiul rezultat în urma curățeniilor din curți pe care oamenii ”vrednici” din Vorniceni aleg să le depoziteze înspre marginile satului, iar ani la rând această problemă a fost ignorată de autoritățile locale care au ales să lupte împotriva acestor fapte doar cu indicatoare care îi amenința pe cei care mai veneau să depoziteze gunoaie cu amenzi, iar la scurt timp, chiar și acele plăcuțe au fost furate.
În interiorul satului au fost montate în mandatul actualului primar câteva coșuri de gunoi amplasate în zonele mai circulate ale satului și în apropierea buticurilor, însă unele din ele au fost vandalizate așa cum este cazul celui de la stația de microbuz. Tot pentru colectarea gunoiului, prin intermediul unui proiect european contractat de Consiliul Județean Botoșani, au fost amplasate platforme pentru containere de gunoi în mai multe zone din sat, însă containerele și acum zac, după vreo doi ani de când au ajuns în Vorniceni, în curtea primăriei și nu au fost instalate pe acele platforme ca să-și îndeplinească utilitatea și să contribuie la aspectul general al satului. Știu că acest lucru se află în curtea CJ-ului și nu în responsabilitatea Primăriei Vorniceni, însă este suspect cum în alte comune, la fel, beneficiare ale aceluiași proiect, containerele sunt folosite de către oameni și golite de către firma de salubrizare.
Revenind la problema gunoaielor, acestea înconjoară la propriu satul Vorniceni, făcând ceea ce au am denumit cu altă ocazie pe acest site, centura neagră a gunoaielor din Vorniceni, cam toate drumurile care duc înspre exteriorul localității având pe margini gunoi depozitat de oamenii care cred că dacă ograda lor e curată și dacă lasă gunoiul în drum, ei sunt gospodari. Cei cu animale multe, cu peste 20 de capete de bovine, produc mai mult gunoi decât pot ei să facă față și atunci varianta cea mai ușoară și mai ieftină este să îl ducă la marginea satului încurajați de faptul că nu vine nimeni să îi întrebe de sănătate sau mai ales să le dea și amenzi iar un fapt și mai grav este că cele mai mari suprafețe care sunt ocupate de gunoaie sunt pe imașul comunal, adică pe proprietatea comună a vornicenenilor sau a nimănui din moment ce nimeni nu reacționează la asemenea fapte.
Despre aceste probleme sunt foarte multe de discutat, acest articol vrea să fie doar o punere în temă și un semnal de alarmă către autoritățile locale și județene care au responsabilitate în acest domeniu. Aceste situații sunt foarte grave deoarece de la acest gunoi pot apărea boli, se poate infecta pânza freatică făcând apa nepotabilă, acele gropi de gunoi făcute de oameni ocupă pământ care ar putea fi folosit altfel, iar peisajul pe care îl formează este unul extrem de respingător și arată neputința sau reaua voință a autorităților în rezolvarea și gestionarea acestei situații pe care eu nu am mai vazut-o în nici o altă comună din județ, mai ales în cele învecinate cu Vorniceni.
Mai jos o galerie foto din acest an și de anul trecut cu majoritatea zonelor unde este depozitat gunoiul.